Madplan og kostpolitik i børnehaven

Ved tryk på ikonet nedenunder føres du til Fødevarestyrelsens hjemmeside hvor du kan se rapporten for Bøvling Børnehus:

Madplanen for den aktuelle måned hænger i Børnehuset, og kan udleveres efter ønske.

Kostpolitik i Bøvling Børnehus

Forord

​Da vi har ansvaret for en væsentlig del af børnenes daglige kost, har vi valgt at udarbejde en kostpolitik. Det er i de første leveår at gode kostvaner grundlægges. Derfor har vi, i vores kostpolitik nedskrevet de tanker vi har og delt dem op i tre områder, Den ernæringsmæssige, den pædagogiske og den etiske side omkring kostpolitikken.

Sund kost er et vigtigt led i opbygningen af en stærk krop. Det harmonerer godt sammen med at vi prioriterer ude liv og fysisk udfoldelse højt i Børnehuset. ”Uden sund mad og drikke duer heltene ikke”.

Den ernæringsmæssige kostpolitik:

Kostpolitikken i Bøvling Børnehus følger sundhedsstyrelsens retningslinjer med hensyn til fedt, kulhydrater, proteiner og vitaminer m.m.

Vi laver varieret og sund mad. Alt brød, dog ikke rugbrød og knækbrød, er hjemmebagt.

Vi serverer morgenmad, formiddags frugt/brød, frokost og eftermiddags frugt/brød.

Morgenmaden består af havregryn, rugfras, rugbrød, og brød/knækbrød. Der er havregrød til de små.

Mellemmåltiderne til vuggestuen kan bestå af: grød/øllebrød, frugtgrød, rugbrød, franskbrød, boller, pølsehorn eller pizzasnegle og frugt.

Mellemmåltiderne til børnehaven kan bestå af: franskbrød, boller, kanelboller, rugbrød og frisk frugt.

Frokost er to dage om ugen med varm mad, og tre dage med rugbrød og lejlighedsvis lune retter.

Vi serverer mælk til morgenmaden og formiddagsmåltidet. Til børn under et år serverer vi modermælkserstatning. De 1-2 årige får letmælk og fra 2 år serverer vi skummetmælk.

Fedt er nødvendig for de små børns udvikling. Det er fordi de vokser hurtigt. Fedt er vigtigt når nervesystemet og bevægelsesapparatet skal udvikle sig. Vi bruger alm. produkter frem for light produkter. Alm. produkterne indeholder flere naturlige ingredienser. De børn der har brug for at spare på fedtet, har bedre af at få mindre mængder af de alm. produkter.

På brød bruger vi smør.

Brug af sukker skal holdes på et lavt forbrug. Vi får ikke kage og saftevand i dagligdagen. Ved specielle lejligheder er det anderledes. Se længere nede.

Den pædagogiske kostpolitik:

Det er uvurderligt, den påvirkning det har på det enkelte barn at sidde sammen med de andre børn/voksne og spise. Det er helt sikkert, at der bliver spist mad, der ellers ikke bliver spist hjemme. De spejler sig i de voksne, det giver mulighed for at lære bordskik, og det sociale samspil der er ved et måltid. Efter hvert måltid siger vi tak for mad. Til frokost venter vi på alle ved bordet er færdige.

Hvad læres hos Springfrøerne/Humlebierne:

At sidde sammen og spise. Vente på det bliver min tur. Smage på maden. Lære at spise og drikke selv. Begynder at smøre selv og øse op selv.

Hvad læres hos Brumbasserne:

At sidde stille og roligt. Smage på maden. Selv smøre og skære i stykker. Selv øse op. Vente på det bliver min tur i lidt større grupper.

Hvad læres hos Skarnbasserne/Bænkebiderne:

Selv øse op, lære hvor meget kan jeg spise. Smage på maden. Er en aktiv del af madlavningen, de hjælper ofte med brødbagning og klargøring af grønsager derudover er de på skift dagens kok. Det giver dem indsigt i, hvordan maden ser ud inden den bliver forarbejdet.

Den etiske/miljømæssige kostpolitik:

Vi prioriterer danske råvarer, kvalitets produkter og årstidens frugt og grønt så vidt det er muligt. Vi prioriterer danske råvarer, der ikke belaster miljøet, ved at de skal transporteres mange tusind kilometer, frem for billigere importerede råvarer. Danske fødevarer er i dag underlagt meget stramme krav til kvalitet og hygiejne. Det giver tryghed omkring råvarerne.

Særlige lejligheder:

Når barnet har fødselsdag må I gerne have noget med til hele stuen. Det kan være frugt, boller, kage, pølsehorn, rugbrødspindemadder eller pizzasnegle, det er kun fantasien der sætter grænser.

Til andre særlige lejligheder som fester o.l. må der også serveres andet, end det vi får til dagligt.

Specialkost:

Specialkost der er lægeordineret vil blive serveret.

Vi viser respekt og hensyn, overfor forskellige religiøse og kulturelle forskrifter, således at barnet aldrig får mad der strider mod disse.​

Bøvling Børnehus

Lillebjergvej 50

7650 Bøvlingbjerg

Tlf.: 97 88 82 56